Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του domainefoivos.com και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο domainefoivos.com αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Ραψωδία

Ερυθρός ξηρός οίνος Αμφορέα

η πρώτη αρχαιότροπη -με συγκερασμό αρχαίων συνταγών- πειραματική οινοποίηση της Μαυροδάφνης σε πιθαμφορείς. Εσοδεία 2015. Οι φιάλες της Ραψωδίας παλαιώνουν με τρεις τρόπους: στο κελάρι (Ραψωδία cellar), σε ειδικές δεξαμενές του οινοποιείου καλυμμένες με φρέσκο νερό(Ραψωδία underwater), και στο βυθό της θάλασσας (Ραψωδία submerged undersea).


Μαυροδάφνη σε ξηρή οινοποίηση.

Τα σταφύλια επιλέχθηκαν και μετά την αποβοστρύχωση, μεταφέρθηκε η σταφυλομάζα στους πιθαμφορείς. Ξεκίνησε φυσική αλκοολική ζύμωση χωρίς προσθήκη ζυμομυκήτων. Ανάδευση 2 φορές την ημέρα του καπέλου, ώστε να γίνεται πλήρης εμβάπτιση των στεμφύλων μέσα στο ζυμούμενο γλεύκος. Ήπιος αποχωρισμός της σταφυλομάζας από το γλεύκος στο πιεστήριο και συνέχιση της ζύμωσης στους πιθαμφορείς. Προσθήκη μικρής ποσότητας αποξηραμένων φετών από ξύλο κέδρου και μυρτιάς. Ολοκλήρωση της ζύμωσης φυσιολογικά χωρίς ψύξη της σταφυλομάζας. Παραμονή του οίνου στους πιθαμφορείς για διάστημα 2 μηνών, μέχρι να διαυγάσει. Απολάσπωση του καθαρού πλέον οίνου, φιλτράρισμα, θείωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εμφιάλωση. Οι φιάλες σφραγίστηκαν με καψύλλια και στη συνέχεια ο λαιμός τους κερώθηκε με μελισσοκέρι: από τις φιάλες, 408 αριθμημένες, τοποθετήθηκαν σε μεταλλική παλέτα, ασφαλίστηκαν και ποντίστηκαν στη θάλασσα του Ληξουρίου και παλαιώνουν, σε βάθος 22 μέτρων. 120 φιάλες παρέμειναν στην κάβα του οινοποιείου για συγκριτική γευσιγνωσία! 706 φιάλες τοποθετήθηκαν για παλαίωση σε τσιμεντένια δεξαμενή του οινοποιείου, γεμάτη με νερό, για λόγους προσομοίωσης και για να διαπιστωθούν οι επιδράσεις παλαίωσης σε συνθήκες αλατότητας η μη, κατά την παλαίωση υπό το νερό.

Χρώμα μωβ πορφύρας, στη μύτη έντονες νότες εξωτικών φρούτων, στο στόμα ένταση και πολυπλοκότητα, φιλικές και στρόγγυλες τανίνες που παιχνιδίζουν, παρασύροντας τους γευστικούς κάλυκες, σε αινιγματικά και αχαρτογράφητα ταξίδια γεύσης!

Rhapsody 2015 underwater: Wine Advocate 2018: 90/100
Rhapsody 2015 submerged undersea: Wine Advocate 2018: 89/100
Jancisrobinson.com 2022: Rhapsody amphora wine 2015: 16,5/20